tisdag 6 oktober 2015

Vindmöllor

Var på en föreläsning igår om klimat och vindkraft framförd av Christer Persson som var mycket intressant.
Fick lära mig att vindmöllor står för en väldigt liten del av alla el. Och vi skulle behöva bygga JÄTTEMÅNGA för att kunna få el så vi klarar oss. Det är dyrt och vindmöllor slå ihjäl jävligt många fåglar vill minnas 10 000/året, speciellt stora fåglar som örnar.

De subventioneras i 10 år av staten, sen stängs de ner för de kan inte försörja sig själva bara, så det är att kasta ut pengar i luften.

Men är det miljövänligt?
De kväver enorma mängder byggmaterial. Tror det var 12 ton cement ner grävt i jorden. Sen massor med stål och plast och neodym, den andra magnetiska metallen har jag glömt. Men ett ton sånt är lika med ett ton radioaktivt avfall för de ligger tillsammans och gottar sig i jorden.




Två bilder från Kina där de fixar fram neodym. Inte speciellt miljövänligt.

Dessutom ger det inte så mycket ström så vi måste bygga supermånga. Och blåser det för lite funkar de inte, blåser de för mycket funkar de inte. Så det är ingen stabil strömkälla.

Idag står vattenkraftverket för ca. hälften och kärnkraften för andra hälften och vind för ca. 8%

Så det är inte miljövänligt att framställa dem, de är värdelösa om inte staten skjuter in pengar och de kan inte ge ström på ett stabilt sätt, de ger inte mycket heller, man måste bygga över 100 000 för det. Men vi har fortfarande vindstilla och stormiga dagar. 


Kärnkraftverk Generation 4 skulle kunna fixas, då kan vi gräva upp allt radioaktivt avfall och återanvända det och ha ström i 1000 år och sen har vi använt så mycket att det bara behöver vara undangömt i 100 år istället för 100 000 år.
Det är det mest miljövänliga alternativet vi har just nu som kan ge stabil och säker ström, vi behöver inte ens bryta mer uran. Vi kan återanvända det vi redan har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar