måndag 5 oktober 2015

Höst och fokus på läppbalsam och handkrämer.

Hösten har kommit. Den är här. Så är det bara. Hur vet jag det? Jo för att jag vaknade för några dagar sen med munsår, spricker i mungiporna. Detta är ett mycket säkert hösttecken. Haft det så ända sedan barnsben.
Jag har även letat med ljus och lykta efter lypsyl som fungerar. Alla gör inte det. Så nu ska jag dela med mig av all min fantastiska kunskap.

Ett vanligt lypsyl är totalt värdelöst. Varför? Jo för att det innehåller paraffin. Paraffin är en restprodukt från när man raffinerar råoljan. Det är ofarligt och används till mycket olika saker som bl.a. billiga lypsyl och hudkrämer. Det ger en återfuktande känsla, men vår hud kan inte ta den till sig och det lägger sig egentligen bara som en hinna på huden istället för att gå in och verka på djupet. Den ger en återfuktande känsla med torkar egentligen ut så du blir beroende av produkten.

Det som funkar bäst för oss är animaliska eller vegetabiliska oljor. T.ex. bivax och olivolja/kokosolja. Det kan vi ta upp och låta verka på djupet. Har man tur kan man hitta ett lypsyl med bivax, ringblomma och kamomill i. Kicks säljer burt bees som är gjort på bivax.

Sen finns det ju lite honungstillverkare som är ute på olika sorters marknader som brukar sälja bra preparat. T.ex. Bohemia Gård som är ute på olika marknader så köper jag deras Ringbloms- och lavendelsalva som är fantastiskt. Där är rapsolja, olivolja, bivax, Ringbloms- och lavendelolja i. Där är inget vatten i heller så man kan ha den som extra skydd på huden på vintern för den ska inte frysa.

Annars så har life ett bra sortiment, de har också burt bees och andra produkter som t.ex. den här.

T.ex. krämen Bepanthen som finns att köpa på apoteket, köpte den för jag har torra händer och fick tipset på en hudläkare, funkade skitbra de två första gångerna men sen grav den inte samma bra resultat, vad fanns där i den?
paraffinum liquidum. Samma med den annars "bra" krämen mini derm. Du kan lika bra köpa kung markattas kokosolja och smörja in dig med. Bättre effekt.

En skitbra handkräm är annars den här (den luktar väldigt speciellt) eller den här. Dessa funkar väldigt bra!

Hur avgör jag om de är bra?

- Om de påskyndar läkningen av sprickor i händerna eller läpparna.
- Hur länge det håller sig återfuktat innan man behöver smörja på igen. Ett bra preparat är oftat litet dyrt men väldigt drygt! Som den norska handsalvan.
- Ett bra läppbalsam för mig är ett jag tar på innan jag sticker iväg någonstans och sen inte behöver känna ångest över att jag glömt det hemma och är borta 2-5 timmar. Att läpparna inte spricker sönder för att jag inte smörjer exakt hela tiden.
- Har du väldigt torra händer, köp en av de handkrämerna jag tipsat om. Köp lite grövre salt och bomullshandskar (finns på apoteket i vanliga fall). Skrubba händerna med saltet så den döda huden åker av. Smörj på ett bra lager med kräm och sen på med bomullshandskarna. Gärna innan du ska sova så det får verka under natten.
- Testa runt för att hitta de produkter du trivs med. Det behöver inte vara något lypsyl för över 100kr, burt bees och många andra ligger runt 40-50 kr

Just nu ska jag testa the body shops hemp lypsyl och se om den är lika fantastisk som handkrämen. Efter den ska jag nog testa den här.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar