onsdag 18 februari 2015

Någon annan betalar | En film om slöseri med dina skattepengar


     


Någon annan betalar är en underbar dokumentär om hur politiker slösar med våra pengar.
Jag har länge haft åsikten att politiker lever i en annan värld än den vi alla andra lever i.
När de kommer med sina "bra" förslag. Om de vill komma med något bra skulle det inte skada att göra en enkätundersökning bland de som ska drabbas av deras påhitt. Visst det kostar också pengar, men de skulle kunna få en inblick i vad som behövs fixas och inte vad de tror behövs fixas.

söndag 1 februari 2015

Ortorexi

Ortorexi - en ätstörning Utan Närmare Specifikation (UNS).

Vad är ortorexi ?
Det är en sorts ätstörning som går ut på att man ska leva så hälsosamt som möjligt så det går till en sjuklig överdrift. Begreppet myntades av Steven Bratman under 90-talet då han såg en ökning i trenden att träna och äta hälsosamt som övergick till en fixering.

Symptom ?
Att man äter väldigt nyttigt. Mycket sallad, fettsnålt, tofu är populärt och att man tränar extremt mycket. Det blir en fixering med vad man äter och hur mycket man tränar så det börjar gå ut över ens vardagsliv. T.ex. undviker man att gå på middagsbjudningar hemma hos en vän eftersom de inte serverar "rätt" mat. Äter man en liten kaka kanske man måste ut och springa en lång runda för att "bli av med kalorierna". Man fokuserar helt enkelt väldigt mycket på sin hälsosamma livsstil, mycket träning, väldigt hälsosam mat och väldigt mycket fokus på detta och att man aldrig är riktigt nöjd.

Varför är det farligt ?
Att träna hårt och inte få i sig tillräckligt med mat är förödande för kroppen, och alla som håller på med idrott vet att man måste äta för att kunna bygga muskler och orka med. Annars börjar kroppen äta av sig själv. Bryter ner muskelmassa för att kunna hålla de viktiga organen vid liv.
Någon med Ortorexi äter mycket sallad och nyttigt och tränar väldigt hårt.
För att sätta lite perspektiv kan vi ta den amerikanske simmaren Michael Phelps som vunnit 11 OS guld. Han äter 12 000 kalorier om dagen för att klara av sin hårda träning. En vanlig man beroende på hur mycket denne rör på sig ligger mellan 2000-2500 kalorier. En kvinna mellan 1800-2000 kalorier.

Kate Finn anses vara ett av de första offren för ortorexi. Hon dog av hjärtsvikt 2003.

Det som gör det så farligt är att människorna som håller på med det känner att de mår toppen, men kroppen bryts sakta ner, de känner inte av detta förrän det nästan är försent. De ser även ut att må bra och får många komplimanger om hur duktiga de är med att träna och äta nyttigt som sporrar dem till att fortsätta.

Allt är dåligt när det övergår i en fixering. Oavsett om det egentligen är nyttigt och bra.

Att träna måttligt och äta nyttigt är bra, men man ska inte få ångest för att man äter en chokladkaka någon gång då och då. Man ska inte känna tvång att springa 5 mil efter att ha ätit en kaka eller glass.
Tränar man hårt måste man ha i sig tillräckligt med fett och protein och även kolhydrater.